Blizu 300 aktivnih tužbi za klevetu protiv novinara u BiH u posljednjih pet godina

Linija za pomoć novinarima koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari raspolaže podacima o 289 aktivnih tužbi za klevetu protiv novinara i medija iz BiH koje su pokrenute u posljednjih pet godina. Samo u 2019. godini podignuta je 21 nova tužba. U bh. pravosuđu ne postoji jedinstven registar tužbi i sudskih procesa protiv novinara i medija, zbog toga se ne zna ni tačan broj tužbi koje podnose državni zvaničnici protiv medija.

Prema registru Linije za pomoć novinarima, u podizanju tužbi protiv novinara/ki i medija prednjače političari, zatim direktori javnih preduzeća i institucija, a u posljednje vrijeme među tužiteljima je sve veći broj nositelja pravosudnih funkcija.

Monitoring koji provodi Linija za pomoć novinarima pokazao je da su prema strankama više pristrasne sudije u postupcima koji se vode u manjim gradovima i kod općinskih sudova. Monitoring pokazuje također da su sudije u odnosu na prethodne godine više upoznate s pravima novinara kao skupine profesionalaca. Većina sudova uzima u obzir demantije, izvinjenja i ispravke netačnih navoda u medijima. Zbog nepostojanja jedinstvene baze podataka, do sada nije rađen sveobuhvatniji pregled sudskih presuda protiv medija, niti usklađenosti sudske prakse s praksom Suda u Strasbourgu.

Medijska zajednica generalno ocjenjuje tužbe za klevetu kao političke i finansijske pritiske na medije, koji ih sputavaju da kritički izvještavaju o pitanjima od javnog interesa, te da koriste pravo na slobodu izražavanja bez političkih ograničenja. Među novinarima preovladava stav da su tužbe koje protiv njih podnose političari ili predstavnici pravosuđa „unaprijed izgubljene bitke“, te da su sudije više naklonjene onima koji tuže. 

S druge strane, sve veći problem predstavlja pitanje (ne)odgovornosti urednika i novinara/ki prema informacijama koje objavljuju. Stalna utrka da se bude prvi koji će objaviti neku informaciju često dovodi do neprovjerenih i neistinitih navoda koji nisu činjenično potkrijepljeni, na koje onda „prozvani“ reagiraju tužbama.

(Podaci iz izvještaja „Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini 2019“ koji će biti objavljen uskoro)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest