Novinarska akademija 2020: Novinari protiv govora mržnje

Sa Novinarske akademije 2018

Sarajevo, 25.06.2020.Novinari protiv govora mržnje tema je Novinarske akademije 2020 u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari, koja će početi sutra na Boračkom jezeru.

Učesnici i učesnice ovogodišnje Novinarske akademije će do 3. jula kroz brojne radionice i predavanja medijskih profesionalaca, eksperata iz akademske zajednice i predstavnika nevladinih organizacija, između ostalog, učiti i diskutovati o tome u kojim formama se govor mržnje pojavljuje u javnom prostoru, na koje načine se posebno mladi novinari i blogeri mogu boriti protiv govora mržnje i netolerancije, kako mediji i društvene mreže mogu biti javna platforma za dekonstrukciju govora mržnje te da li Bosna i Hercegovina ima adekvatne zakonske, institucionalne i društvene mehanizme za borbu protiv te pojave.

Akademija se održava u dva modula i okupit će 15 studenata sa odsjeka žurnalistike univerziteta u BiH, kao i mladih novinara i novinarki iz bh. medijskih kuća. Pored predavanja, polaznici će kroz praktične vježbe i uz profesionalno mentorstvo analizirati medijske sadržaje i diskutovati sa posebnim fokusom na političke manipulacije i pritiske u službi širenja nacionalne netrpeljivosti u medijima, a bit će prikazan i film Apostoli dobra, produciran u okviru projekta „Živjeti zajedno“ koji su realizirali BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Predavači na novinarskoj akademiji su predstavnici akademske zajednice, eminentni medijski profesionalci, predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu i online medije u BiH, te aktivisti civilnog društva.

Ljetni edukativni kamp, koji BH novinari organizuju od 2013. godine, održava se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest