Tužilaštvo KS otvorilo istragu o prijetnjama novinaru N1 Nikoli Vučiću

Sarajevo, 16.06.2020. – Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu o prijetnjama smrću i pozivima na nasilje koji su putem društvenih mreža upućeni novinaru N1 televizije Nikoli Vučiću.

Podsjetimo, 26. maja ove godine, komentarišući vijest da se Zapadnohercegovački kanton proglasio “korona-free zonom”, novinar Vučić je putem Twittera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism -free´ zone”. Nakon toga su uslijedile prijetnje i pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim “u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i na račun njegove porodice. Vučić je tada ugasio svoj Twitter nalog, a pojedini mediji su izvještavali o detaljima njegovog života koji nisu od javnog interesa.

Kako su Udruženje BH novinari obavijestili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijski službenici MUP-a KS su obavili razgovor sa Vučićem i izvršili operativne provjere, nakon čega je kompletan materijal sa ispisima komentara koji su postavljeni na društvenim mrežama i novinskim portalima dostavljen Kantonalnom tužilaštvu KS.

Postupajući tužilac Mladen Vukojičić obavijestio je Vučića da je predmet prioritetno uzet u rad te da je odmah održao sastanak sa policijskim službenicima Odjeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, gdje je dogovoren način postupanja u ovom predmetu.

Istovremeno, istragu o prijetnjama Vučiću sprovodi i Federalna uprava policije, čiji službenici nastavljaju aktivnosti u okviru svojih nadležnosti na otkrivanju počinilaca i dokumentovanju predmetnog krivičnog djela.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest