Ombudsmeni upozorili: Radnicima u medijima koji su ostali bez posla moraju se osigurati prava

Sarajevo, 08.06.2020. – Uposlenici u medijima koji su ostali bez posla u periodu pandemije bit će izloženi nestabilnom i nesigurnom tržištu rada, a to će posebno imati posljedice za novinarke i druge radnice u medijima, zaključak je Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Prema mišljenju ombudsmena koji su analizirali stanje u medijima i ekonomske posljedice tokom pandemije koronavirusa, situacija u kojoj su se našle novinarke i druge radnice u medijima nakon izbijanja pandemije izložila je tu grupu indirektnoj diskriminaciji, a posebno uzimajući u obzir dobnu strukturu većeg boja žena kojima je zaključen radni odnos.

S obzirom na situaciju u kojoj se nalaze kao i generalno stanje u ostvarivanju radnih prava u medijima, koje je pogoršano od izbijanja pandemije, potrebno je razmotriti sve moguće modalitete ostvarivanja prava iz penzionog i socijalnog osiguranja osobama koje rade privremene i povremene poslove, a nisu u radnom odnosu, ističu ombudsmeni.

– Vlasti svih nivoa u BiH, a uzimajući u obzir već ranije preporuke ombudsmena navedene u Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini, trebaju razmotriti sve najprikladnije mogućnosti koje mogu dovesti do ostvarivanja prava iz penzijskog osiguranja većem broju lica koja će u narednom periodu uslijed pandemije ostvarivati prihode na osnovu privremenih i povremenih poslova (ugovori o djelu), odnosno mogućnosti da sami dokupe staž u dužem trajanju i slično. Ukoliko se isto ne učini, imat ćemo činjenicu da veći broj žena koje su radile u medijima neće moći ostvatiti niti pravo na penziju – navodi se, između ostalog, u zapažanjima ombudsmena za ljudska prava BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest