Novo izdanje biltena E-novinar: Novinarstvo u doba COVID-19

Pandemija koronavirusa zauvijek je promijenila svijet kakav poznajemo, pa tako i živote novinarki i novinara i ostalih medijskih uposlenika koji su se proteklih mjeseci susreli sa brojnim i veoma teškim izazovima za profesiju.

Već nakon prvih par sedmica rada u takvim specifičnim, vanrednim okolnostima, ispostavilo se da je to što su iz dana u dan rizikovali zdravlje kako bi donijeli pravovremene i tačne informacije, dok je većina građana iz sigurnosti svojih domova pratila šta se dešava, novinarkama i novinarima postalo najmanji problem. Nagli pad marketinških prihoda u medijima doveo je do brojnih otkaza, neproduženih ugovora o radu, smanjivanja plaća sve do „minimalca“, i tako do daljnjeg… Uz tiho saosjećanje sa onima koji su ostali bez posla, kolegice i kolege novinari u većini bh. medija počeli su se smatrati sretnicima jer još uvijek uopće imaju posao – bez obzira na to što nikada nisu više radili, a za manje novca.

A radili su i rade tako da su mnogima, upravo u ovom vremenu globalne krize, vratili vjeru da u BiH još uvijek postoji ono pravo, istraživačko novinarstvo. Otkrili su i do detalja rasvijetlili niz afera o javnim nabavkama, raskrinkali mutne poslove bezočnih korona-profitera, doveli mnoge političare, ministre i javne zvaničnike pod lupu istražnih organa… Ukratko, bez obzira na pandemiju, ili možda baš uprkos njoj, bili su i ostali – novinari.

O novinarstvu u doba virusa COVID-19 za ovaj broj našeg biltena pišu novinari i urednici Nedim Pobrić, Slađan Tomić, Dario Lukić i Ervin Mušinović te Vanja Ibrahimbegović Tihak (Vijeće Evrope).

https://bhnovinari.ba/wp-content/uploads/2020/06/E-NOVINAR-75.-IZDANJE.pdf

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest