Javni protest Kantonalnom odboru stranke A – SDA Zenica zbog fizičkog napada na Sinana Gluhića, novinara JP RTV Zenica

Sarajevo,  6.juna 2020.   

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju  javni protest Kantonalnom odboru stranke A – SDA Zenica zbog fizičkog napada na Sinana Gluhića, novinara JP RTV Zenica.    

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, u petak ujutro u centru Zenice  član stanke A – SDA Sulejman Spahić je fizički nasrnuo na novinara Sinana Gluhića, kojom prilikom mu je nanio lakše tjelesne povrede. Napadu na kolegu Gluhića prethodile su višednevne verbalne prijetnje i uvrede članova najužeg rukovodstva  ove stranke  putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.   

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalno nasilje i ugrožavanje sigurnosti Sinana Gluhića, te zahtjeva od MUP-a Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) hitnu istragu napada, kao i poduzimanje zakonskih radnji koje će osigurati kažnjavanje napadača Sulejmana Spahića i drugih  osoba koje stoje iza ovog brutalnog čina.  Nedopustivo je da se političke stranke, u ovom slučaju A – SDA ZDK, obračunavaju sa novinarima upotrebom sile ili online nasiljem, zloupotrebljavajući političku moć i kršeći temeljne principe slobode medija i sigurnosti novinara.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se novinari JP RTV Zenica i drugih medija duži vremenski perid suočavaju sa političkim pritscima i prijetnjama visokih dužnosnika političkih partija iz gradske i kantonalne vlasti, koje ne biraju sredstva kako bi medije stavili pod političku kontrolu a novinare uvukli u obračune suprotstavljenih političkih opcija. Zbog toga UO BH novinara još jednom upozorava političke lidere iz Zenice kako su u demokratskim društvima neprihvatljiva ograničavanja medijskih sloboda i kršenja prava novinara, zaštićenih svim međunarodnim i domaćim zakonima i propisima, uključujući i Ustav BiH.  

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će izvjestiti Evropsku federaciju novinara (EFJ), kao i druge mjerodavne međunarodne organizacije za zaštitu i sigurnost novinara o prijetnjama i fizičkom napadu na Sinana  Gluhića, novinara  RTV Zenica.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest