BH novinari: Sramotna hajka na novinarke i novinare koji pišu o aferi „Respiratori“

Sarajevo, 04.06.2020. – U posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko montiranih videa u kojima se direktno spominju imena novinarki i novinara koji su otkrili aferu „Respiratori“ i pisali o njoj, uz objavljivanje njihovih fotografija u izrazito negativnom kontekstu i uz iznošenje teze o njihovoj navodnoj povezanosti sa pojedinim političarima i političkim strankama.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju objavu navedenih videa grubim pokušajem zastrašivanja i targetiranja novinara/ki, odnosno medija koji su svojim istraživačkim pričama u protekla dva mjeseca razotkrili jednu od najvećih afera u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Korištenje društvenih mreža za širenje neargumentiranih optužbi i koordiniranu, javnu hajku na novinarke i novinare portala Fokus i Raport, predstavljaju direktni pritisak na kolege iz ova dva medija sa namjerom njihove diskreditacije i skretanja pažnje sa aktuelnih slučajeva vezanih za javne nabavke tokom pandemije. Ovo je istovremeno i atak na život, ličnu sigurnost i integritet naših kolegica i kolega. 

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima pozivaju MUP Federacije i Federalnu upravu policije da hitno reagiraju i istraže ko stoji iza produkcije i publikovanja pomenutih videa i Facebook profila sa kojih se oni distribuiraju, te ko su naručitelji i odgovorne osobe za ovu sramotnu i nedopustivu hajku na novinare, koja mora odmah biti zaustavljena, a počinitelji kažnjeni u skladu sa zakonom.

Zabrinjavajuća je činjenica da se društvene mreže sve više koriste kao „alat“ za obračun sa novinarima i medijima, širenje govora mržnje prema predstavnicima medija i iznošenje lažnih tvrdnji kojima se u javnosti pokušava kreirati nepovjerenje prema svima onima čije izvještavanje ne odgovara određenim političkim strukturama ili njihovim simpatizerima.

S obzirom na to da se nalazimo u izbornoj godini, UO BH novinara poziva sve medijske organizacije i institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara i medija bez obzira na to o kome se radi, te da pokažu solidarnost i stanu u zaštitu svih kolegica i kolega koji su izloženi napadima, prijetnjama i pritiscima. 

Udruženje BH novinari će obavijestiti i sve međunarodne organizacije odgovorne za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara o pritiscima na novinare i novinarke  portala Fokus i Raport.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Linija za pomoć novinarima

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest