Američka trgovinska komora donirala 5.000 maski za bh. medije

Sarajevo, 4.6.2020.- Američka trgovinska komora u Bosni i Hercegovini donirala je Udruženju BH novinari 5.000 zaštitnih maski za medijske profesionalce kako bi svoje profesionalne zadatke širom BiH mogli obavljati uz potrebne mjere sigurnosti i zaštite.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari je istakla da je ova donacija značajna, s obzirom da u prethodnim periodu većina medija, posebno onih u manjim gradovima, nisu dobijali dovoljne količine zaštitnih maski niti drugih sredstava za zaštitu i dezinfekciju.  

„BH novinari su već podijelili 4.000 maski i 1000 pari rukavica za oko 2.000 medijskih profesionalaca širom države, koje su donirale  tri odgovorne privredne kompanije. Posebno nas raduje činjenica da su maske stigle, između ostalog, i do lokalnih radija, tv kuće i drugih medija  od Velike Kladuše do Trebinja, od Bijeljine do Posušja i Ljubuškog, kojih se niko nije sjetio u periodu kada im je to bilo najpotrebnije“, kaže Rudić.

Američka trgovinska komora u Bosni i Hercegovini posluje od 2001. godine, te okuplja oko 100 privatnih kompanija sa preko 20.000 zaposlenih, a koje njeguju iste prinicipe i vrijednosti  sa ciljem stvaranja bolje poslovne klime i ekonomskog rasta.

Mirha Hasanbegović, članica Upravnog odbora AmCham BIH ističe da ova organizacija ima slične vrijednosti poslovanja, kao Udruženje BH novinari, te da se jedino zajedničkim snagama mogu rješavati problemi i kreirati ambijent koji će počivati na principima transparentnosti, odgovornosti, dobrih poslovnih praksi, ali i slobode govora i slobode medija.

„S obzirom na to da su privredni subjekti većinom finansirani stranim kapitalom, naš cilj je da im pomognemo u transparentnom poslovanju i privlačenju stranog kapitala, kao i u izgradnji snažnog partnerskog odnosa sa svim vladinim institucijama i donosiocima odluka u BiH, koji mogu stimulirati rast ekonomije BiH“, ističe Hasanbegović.

Donirane maske će posredstvom Udruženja BH novinari i 8 BHN Klubova novinara biti podijeljena uposlenicima 100 medijskih kuća širom Bosne i Hercegovine.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest