BiH: Policija odmah da reaguje kada se prijeti novinarima

Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe čije je identitet poznat, a u kojoj se navodi da bi “odsijecao glave” ne samo migrantima, već i “svim dušebrižnicima koji ih dočekuju.” Iako je identitet počinioca poznat, on je uhapšen narednog dana nakon dodatnih prijetnji i zastrašivanja Stokićeve i njenih prijatelja, kao i nakon snažne reakcije javnosti.

U petak, 22. maja, Stokić je pronašla uznemirujuću poruku nakon što je na svom Facebook profilu objavila fotografiju sa dvojicom migranata. Pokušala je odmah da prijavi prijetnje policiji, ali joj je rečeno da se vrati u ponedjeljak – tri dana nakon što su joj prijetnje upućene. Stokić je kazala da ju je ista osoba ponovo kontaktirala ponavljajući prijetnje, i da joj je čak ostavila svoj telefonski broj da bi ga mogla proslijediti policiji.

– Zatim je čitava dva sata uznemiravao mene i moje prijatelje na društvenim mrežama i pisao odvratne komentare – rekla je Stokić i dodala da policija u Banjoj Luci nije ozbiljno shvatila njenu prijavu i nije željela da uzima izjavu od nje. Takav pristup je omogućio da se prijetnje i zastrašivanja nastave.

Udruženje BH novinari koje je partner SafeJournalists.net, najoštrije je osudilo neprofesionalno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju i zatražilo sankcioniranje osoba koje su odložile davanje izjave i sprovođenje istrage o ovom zločinu.

– Ovdje je teško ne primijetiti dvostruke standarde – kada se putem društvenih mreža prijeti javnim službenicima, vlasti automatski reagiraju. Slučajevi se brzo istražuju, a počinitelji pronalaze i sankcioniraju – rekla je Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara. – U slučaju Vanje Stokić, banjalučka uprava policije postupila je neprofesionalno i nije shvatila prijetnje ozbiljno, što je omogućilo da Stokićeva opet bude zastrašena od strane iste osobe. Sada kada je počinitelj uhapšen, insistiramo na ozbiljnoj istrazi i sankcioniranju osobe koja joj je prijetila.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Udruženju BH novinari u izražavanju zabrinutosti zbog stava Uprave policije Banja Luka. Dok pozdravljamo hapšenje, žalimo što policija nije reagirala blagovremeno i postarala se da Stokić i njeni prijatelji ne budu izloženi dodatnom zastrašivanju. Pozivamo nadležne vlasti da prihvate da su prijetnje i zastrašivanje novinara prijetnje javnom interesu. Takvi slučajevi moraju biti istraženi, a počinitelji kažnjeni bez odlaganja – takvim postupkom država šalje jasnu poruku da se takvo ponašanje neće tolerisati.

SafeJournalists.net će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 25.05.2020

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest