Fond za hitnu pomoć: Evropski novinarski centar dodijelio grantove medijima iz BiH

Sarajevo, 20.05.2020. – Evropski novinarski centar (EJC) u saradnji sa Facebook novinarskim projektom (FJP) objavio je listu prvih 57 medija i medijskih organizacija koji su dobili grantove iz fonda za pomoć tokom pandemije COVID-19.

Kako je objavljeno na stranici EJC, sredstva iz ovog fonda dodijeljena su i za tri medijske organizacije koje su aplicirale iz Bosne i Hercegovine: Doo Vidik – RTV Slon (25.000 eura), Nezavisni radio Feral (10.000 eura) i Nezavisna televizija NTV-IC Kakanj (25.000 eura).

Grantove u iznosima od 10.000 do 25.000 eura za hitnu pomoć medijima čiji je opstanak ugrožen zbog vanredne situacije izazvane pandemijom dobile su i medijske organizacije iz Bugarske, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Poljske Portugala, Srbije, Španije, Holandije, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iz EJC ističu kako će ova sredstva pomoći organizacijama da pokriju plaće zaposlenih, angažuju freelancere i nadoknade prihod od distribucije štampanih publikacija ili od donacija, pretplate i članstva. Grantovi su namijenjeni i za dopunu ili nadoknadu izgubljenog prihod od oglašavanja ili prihoda od komplementarnih poslovnih aktivnosti, te za plaćanje kirije, opreme i druge tehnologije neophodne za rad.

Za sredstva iz evropskog fonda COVID-19 za pomoć novinarima i medijima stiglo je čak 1.857 aplikacija iz cijele Evrope, a od toga je 988 prijava bilo za Fond za hitnu pomoć.

U narednim sedmicama Evropski novinarski centar objavit će i spiskove organizacija i freelance novinara koji će dobiti grantove iz Angažiranog fonda i Inovacijskog fonda.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest