Konkurs za istraživačku priču o zaštiti prirode

Centar za životnu sredinu (CZZS) raspisao je konkurs za novinarske radove, odnosno pružit će jednokratnu novčanu podršku za novinarku ili novinara koji bi se posvetili istraživanju zaštite prirode, s posebnim akcentom na močvare i vlažna staništa.

Podrška istraživačkom novinarstvu u oblasti zaštite prirode dio je regionalnog projekta „Partnerstvo za prirodu“ koji podržava Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade, a koji CZZS realizira u partnerstvu sa Centrom za zaštitu ptica (Crna Gora) i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica (Srbija).

Jednokratna podrška od 800 eura bruto pokriva sve vrste troškova vezane uz istraživački rad, a prema potrebama kandidata može biti iskorištena za troškove putovanja, vremena provedenog za istraživanje ili opreme. U okviru ovog poziva moguće je podržati do dvije istraživačke priče.

U cilju pružanja adekvatne stručne podrške CZZS nudi savjetovanje te upoznavanje konteksta i problematike iz područja zaštite prirode, umrežavanje i izradu kontakata za daljnje izvještavanje iz područja zaštite prirode, podršku u stvaranju visokog nivoa poznavanja problematike i konteksta, na čijoj se osnovi može nastaviti samostalno baviti temom te priliku novinarima da budu dio pozitivne promjene.

Zadatak odabranog kandidata je napisati istraživačku priču u formi od minimalno dva članka ili video priloga koji se bave izvještavanjem o problemu u oblasti močvara i vlažnih staništa. Koncept istraživanja i forma izvještavanja nisu unaprijed zadani, a novinari imaju mogućnost biti slobodni i kreativni u osmišljavanju istraživanja.

Na raspolaganju će im biti CZZS resursi, literatura i mogućnost korištenja konsultacija i savjetovanja sa stručnim osobama u ovoj oblasti na regionalnom nivou i to u okviru BioNET mreže.

Mogu se prijaviti svi novinari bez obzira na prethodno iskustvo u istraživanjima o zaštiti prirode. Prijave se šalju e-mailom na adresu: [email protected] najkasnije do 30. maja.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest