BH novinari: Javni protest direktoru UKC RS Vladi Đajiću i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću

Sarajevo/Banja Luka, 06.05.2020. – Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vladi Đajiću i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću zbog krajnje neprimjerenog i drskog ophođenja prema novinarima koji prate najnovija zbivanja u vezi sa pojavom koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Umjesto da profesionalno obavljaju svoju dužnost i kao predstavnici najveće zdravstvene institucije u RS javnosti pruže istinite, aktuelne i pravovremene informacije o pojavi koronavirusa na UKC-u, kao i da javno preuzmu barem dio odgovornosti za ovu kriznu situaciju, čelnici ove ustanove obrušili su se na novinare, otvoreno ih optuživši za laži, manipulacije i širenje panike, pa čak i tvrdeći da su upravo novinari „zaslužni“ za ulazak koronavirusa u UKC?!

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju posebno zabrinjavajućom izjavu direktora UKC RS Vlade Đajića, a koju su prenijeli televizija i portal N1, o tome kako on „ima svoju službu koja prati sve“, uključujući, kako je kazao, „i vaš medij i portale“. Ovakva izjava može se tumačiti samo kao otvorena prijetnja na novinare i medije koji izvještavaju na način koji se Đajiću i njegovim saradnicima ne dopada, te nedopustiv pritisak na slobodno i kritičko novinarstvo.

Smatramo da je izjava o „službi koja prati sve“ osobito alarmantna jer predstavlja krivično djelo nezakonitog praćenja, ali i u kontekstu bliskih veza direktora Đajića, kao i njegovog zamjenika Stevandića, sa vladajućim političkim strukturama u Republici Srpskoj. Bez obzira na njihov politički angažman, Đajić i Stevandić obnašaju javno odgovorne funkcije i kao zdravstveni profesionalci – ljekari, trebali bi biti uzor moralnog i humanog postupanja u interesu građana RS, a ne baviti se „okršajima“ sa predstavnicima medija i novinare dijeliti na podobne i nepodobne.

Podsjećamo i direktora Đajića i njegovog zamjenika Stevandića da ukoliko smatraju da pojedini mediji prenose lažne informacije i neargumentovano šire paniku u javnosti, na raspolaganju su im uobičajeni i legalni načini reagiranja na takve pojave poput demantija i tužbe za klevetu, umjesto angažmana nekakvih „tajnih službi“ za praćenje i nadzor medija, koje svakako ne bi trebale pripadati jednom demokratskom društvu.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest