Nakon Uredbe o zabrani izazivanja panike: MUP RS obustavlja prekršajne postupke protiv 18 osoba

Banja Luka, 29.04.2020. – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske naložilo je da se obavijeste nadležni sudovi o obustavi prekršajnih postupaka protiv 18 osoba, koji su pokrenuti na temelju Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, te Odluke o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji RS.

Oba navedena normativna akta stavljena su van snage pod snažnim pritiskom javnosti, profesionalne novinarske zajednice i civilnog sektora. U vezi s tim, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima obratili su se MUP-u RS sa upitom šta će biti sa prekršajnim postupcima pokrenutim na osnovu ovih odluka.

– U skladu sa ranijim saopštenjem Ministarstva, policijskim upravama MUP-a Republike Srpske dat je nalog da se pokrenu postupci poništavanja prekršajnih naloga izdatih po osnovu ova dva normativna akta, pridržavajući se procedure propisane Instrukcijom o načinu primjene Zakona o prekršajima. Također, za prekršaje koji su izdati po istom osnovu, koji su procesuirani putem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, naloženo je da se obavijeste nadležni sudovi da se odustaje od podnesenih zahtjeva – stoji u odgovoru iz MUP-a Republike Srpske upućenom Udruženju BH novinari.

Iz MUP-a RS napominju da je u skladu sa pomenutim normativnim aktima, dok su bili na snazi, izdato ukupno 18 prekršajnih naloga fizičkim licima, a da nijedan nalog nije izdat pravnom licu, odnosno medijskoj kući.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest