Evropska federacija novinara predlaže Maršalov plan za pomoć medijima

Sarajevo, 23.04.2020. – Na poziv evropskog komesara za unutrašnje tržište Thierry Bretona, predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård učestvovao je u online sastanku na kojem je razgovarano o pomoći medijima u Evropi za vrijeme finansijske krize izazvane pandemijom koronavirusa, te načinima na koje bi EU mogla doprinijeti u podršci medijima. Pored predsjednika EFJ, u sastanku su učestvovali i čelnici najvećih evropskih izdavačkih organizacija (ENPA, NME, EMMA, komercijalni radio itd.)

Predsjednik EFJ ovom prilikom iznio je nekoliko prijedloga za pomoć medijima, među kojima je i preporuka državama članicama EU da uvedu nultu stopu poreza za novinarske produkcije.

Evropska federacija novinara predložila je i donošenje Marshallovog plana za medije sa direktnom podrškom medijima koji se suočavaju sa gubitkom prihoda od oglašavanja, a to se posebno odnosi na lokalne medije kojima prijeti gašenje. Prema riječima Mogens Blicher Bjerregårda, ta pomoć bi se trebala dodjeljivati samo onim medijima koji nisu otpuštali svoje novinare, niti obustavili angažman freelancera tokom ovog kriznog perioda. Start-upovi u kojima učestvuju freelanceri također trebaju biti podržani, predlažu iz EFJ.

Jedna od ideja koja je ranije iznesena na sastanku sa Verom Jourovom je da direktna finansijska podrška privatnom sektoru treba uključivati vaučere za oglašavanje u privatnim profesionalnim medijima, kao i da se svim mladim građanima EU omoguće vaučeri za pretplatu na printane ili internetske medije.

Evropske države bi također trebale uključiti freelancere u planove za podršku nezaposlenima nastale tokom krize izazvane pandemijom.

Svi ovi mehanizmi podrške trebaju imati dugoročnu perspektivu, istakao je na kraju predsjednik EFJ. Dogovoreno je da će u narednim sedmicama navedeni prijedlozi biti detaljno razmotreni kako bi se došlo do zajedničke strategije.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest