BH novinari: Protest Kriznom štabu/stožeru Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog kršenja prava na slobodu izražavanja

Sarajevo, 22.04.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari rezolutno zahtijeva od Kriznog štaba/stožera Hercegovačko-neretvanskog kantona hitno povlačenje odluke o zabrani prisustva novinara press konferencijama koje se održavaju u Mostaru, uz obrazloženje da se ovim postupkom štiti zdravlje novinara i poštuje zabrana okupljanja. 

UO BH novinara smatra ovu odluku političkom i manipulativnom, te direktno usmjerenom protiv medijskih sloboda i prava novinara na pristup javnim događajima i informacijama, na slobodan i nediskriminirajući način. Posebno je nedopustivo da se novinari isključuju sa press konferencija u Mostaru poslije mjesec dana uobičajenog sudjelovanja medijskih ekipa na press konferencijama, uz poštivanje propisanih mjera zaštite i fizičke distance. Ovaj postupak je također pokušaj institucionalnog uvođenja cenzure, “paravan” za izbjegavanje odgovora na pitanja od javnog značaja i direktno kršenje prava građana na slobodu informiranja u cijelom Hercegovačko-neretvanskom kantonu.   

BH novinari naglašavaju kako mediji i javnost u Mostaru s pravom očekuju da vlasti ovog kantona u krizna vremena pokažu viši stupanj razumijevanja, odgovornosti i transparentnosti, posebno o pitanjima koja su povezana sa Covidom-19 i zaštitom javnog zdravlja građana.

Ukoliko članovi Kriznog štaba/stožera ne opozovu svoju odluku u naredna 24 sata, BH novinari će pozvati sve medije i novinare HNK na bojkot javnih istupa članova Štaba, kao i drugih javnih zvaničnika ovog kantona. 

Zbog svega navedenog, BH novinari će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja da reagiraju na cenzuru informacija u vezi sa Covidom-19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.   

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest