Izvještaj Reportera bez granica: U BiH sve očitije uređivačke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje

PARIZ, 21.04.2020. – Prema ovogodišnjem svjetskom Indeksu slobode medija koji su objavili Reporteri bez granica (RSF), organizacija sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu medija, Bosna i Hercegovina nalazi se na 58. mjestu među ukupno 180 zemalja svijeta, što predstavlja pomak za pet mjesta na ljestvici u odnosu na prošlu godinu.

U izvještaju Reportera bez granica navodi se kako je polarizirana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija u Bosni i Hercegovini.

– Uređivačke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje sve su očitije. Novinari se napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu. Tužbe za klevetu političara često služe zastrašivanju novinara i odvraćaju ih od obavljanja njihovog posla. Nastavlja se instrumentalizacija medija u političke svrhe, a to se sve više očituje u slučaju javnih RTV servisa – navodi se na stranici RSF.

Kritike Reportera bez granica upućene su i prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Naglašava se kako su istraživački novinari u BiH posljednjih mjeseci rasvijetlili nekoliko značajnih afera i skandala, među kojima su optužbe za korupciju u koje su upleteni najviši sudski dužnosnici, izdavanje lažnih srednjoškolskih diploma i izvještaji o pokušajima susjedne Hrvatske da BiH prikaže kao terorističko središte – ali državno tužilaštvo je učinilo malo ili nimalo na procesuiranju aktera ovih priča.

– Koncentracija vlasništva u medijima izaziva zabrinutost, posebno jer vlasništvo nije transparentno. Uvjeti za zapošljavanje novinara su prilično loši: zapošljavaju se na kratkoročnim ugovorima i slabo su plaćeni – zaključuje se u izvještaju Reportera bez granica.

Prema ovogodišnjem Indeksu slobode medija, Hrvatska je rangirana odmah iza BiH, na 59. mjestu, Albanija na 84., Sjeverna Makedonija je na 92. mjestu, Srbija na 93., a Crna Gora zauzela je 105. mjesto. Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija najbolje kotira i nalazi se na 32. mjestu.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest