BH novinari: Osuda upada u redakciju Faktora i prijetnji upućenih novinarima ovog portala

Sarajevo, 15.04.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju upad u redakciju portala Faktor.ba te prijetnje novinarima i urednicima ovog portala, zbog objave teksta o paljevini automobila i pucnjavi u sarajevskom naselju Vraca.

Prema pisanju Faktora, dvije ženske osobe su 14. aprila neovlašteno ušle u prostorije ovog portala, te uz direktne prijetnje i psovke upućene članovina redakcije, zahtijevale da se pomenuti tekst ukloni. Potom je i muškarac,  o kojem je pisao ovaj portal, povzvao telefon redakcijsku tražeći da se tekst ukloni i prijeteći da će doći u prostorije Faktora sa svojim advokatom. Riječ je o osobi koja je odranije poznata policijskim organima i osuđivana za različita kriminalna djela.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ističu kako su ovakvi napadi i pritisci na novinare koji profesionalno rade svoj posao potpuno neprihvatljivi u demokratskom društvu i predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara. Pohvaljujemo brzu i profesionalnu reakciju MUP-a Kantona Sarajevo tokom podnošenja prijave o napadu na redakciju Faktora, a od svih nadležnih institucija zahtijevamo da provedu hitnu istragu o ovom slučaju i procesuiraju odgovorne osobe u skladu sa zakonom.

Također, UO BH novinara apeluje na parlamentarne zastupnike u oba bh. entiteta, Distriktu Brčko i na državnom nivou da što prije usvoje izmjene i dopune krivičnih zakona kojima bi se pooštrila kaznena politika kada je riječ o napadima na novinare. Sve veći broj fizičkih i verbalnih napada i prijetnji novinarima i novinarkama, koji Bosna i Hercegovina bilježi iz godine u godinu, predstavlja direktnu posljedicu nekažnjavanja ili relativno blagih sankcija prema napadačima. Nadležna tužilaštva i sudovi svoj posao moraju raditi profesionalno, efikasno i u zakonskom okviru koji će poslati jasnu poruku svima da se napadi na novinare, medije i slobodu izražavanja neće i ne smiju tolerisati.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest