Pomoć u krizi: Evropski novinarski centar poziva medije da se prijave za grantove

Evropski novinarski centar (EJC) i Facebook novinarski projekt (FJP) pokrenuli su fond od tri miliona dolara za podršku stotinama lokalnih i regionalnih evropskih novinarskih organizacija.

Kroz glavni dio sredstava ovog fonda bit će podržani angažman medija u zajednici, te će se rješavati hitne poslovne potrebe i olakšati izvještavanje o pandemiji koronavirusa.

U dodjeli grantova EJC će dati prioritet malim i srednjim medijima koji podržavaju zajednice koje su najviše pogođene krizom. Prijave za Evropski fond za podršku novinarstvu COVID-19  bit će otvorene od četvrtka, 16. aprila, a novac će biti dodijeljen kroz tri zasebna fonda.

Angažirajući fond

Grantovi po 5.000 € za pomoć lokalnim medijima u uključivanju zajednica i njihovih kratkoročnih ili jednokratnih inicijativa vezanih za COVID-19. Na primjer, ove potpore mogu se koristiti za pokretanje namjenskog biltena, stvaranje grupe u zajednici, poduzimanje lokalnog provjeravanja činjenica, izvještavanje o podacima bitnim za zajednicu, proizvodnju kratkog tiskanog materijala ili organizaciju online događaja. Mogu se prijaviti i freelanceri i/ili grupe freelancera.

Fond za hitne slučajeve

Nepovratna sredstva od 10.000 i 25.000 eura usmjerena su na pružanje konkretne finansijske podrške medijima za rješavanje trenutnih i kritičnih poslovnih potreba. Ova sredstva mogu se koristiti za nadoknadu izgubljenog prihoda od prodaje, finansiranje alternativne distribucije štampe, za pokrivanje ključnih organizacijskih troškova i za angažiranje freelancera koji će zamijeniti uposlenike za vrijeme bolesti.

Fond za inovacije

Nepovratna sredstva od 50.000 eura za podršku inovativnog i korisnog tehnološkog novinarskog izvještavanja o pandemiji, ili tehnološkim projektima sa potencijalom za razvoj. Ovi grantovi mogu se koristiti za olakšavanje saradnje između lokalnih izdavača, za detaljne projekte prikupljanja i baza podataka, za organiziranje pomoći unutar zajednica, za popunjavanje praznina u programima lokalnih televizija i za razvoj aplikacija za uključivanje lokalnih zajednica.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest