Društveno odgovorne kompanije doniraju zaštitnu opremu za bh. medije

Sarajevo, 28. marta – Novinarske ekipe koje svakodnevno izvještavaju o pandemiji koronavirusa u Bosni i Hercegovini suočile su se, jednako kao i brojni bh. građani, sa nedostatkom zaštitne opreme – maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava – uz pomoć koje bi smanjili rizik od obolijevanja i širenja virusa korona.

Anketa koju je sprovelo Udruženje BH novinari pokazala je da veliki broj medijskih kuća ne raspolaže zaštitnim maskama, rukavicama, niti sredstvima za dezinfekciju, uprkos tome što su njihove ekipe svakodnevno na terenu, kao i u studiju i redakcijama, i prate sva aktuelna dešavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Međutim, nekoliko društveno odgovornih kompanija proteklih dana su se samoinicijativno javile Udruženju BH novinari i ponudile da doniraju određen broj zaštitnih maski i rukavica za uposlenike medija, što znatno olakšava posao posebno novinarima, snimateljima i fotoreporterima koji iz dana u dan prate situaciju na terenu.

Kompanija Hifa Petrol donirala je 1000 zaštitnih maski i 1000 pari rukavica, koje su posredstvom Udruženja/udruge BH novinari podijeljene uposlenicima 10 medijskih kuća u Sarajevu, te za oko 50 medija u regijama Zenice, Banje Luke, Mostara i Tuzle, dok je koncern Prevent Group 24. marta donirao 400 zaštitnih maski, koje su također distribuirane medijima u nekoliko bh. gradova.

Naredne sedmice iz Hifa Petrola očekuje se još jedna isporuka sa istim količinama maski i rukavica, koje će biti distribuirane za još 50 medijskih kuća širom BiH.

Iz Udruženja BH novinari pozvali su i druge uspješne bh. kompanije, ali i nadležne institucije – vlade, krizne štabove i ministarstva zdravlja – da slijede ove primjere i pomognu medijima u osiguranju dovoljnih količina medicinskih paketa (zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju), kako bi i dalje mogli neometano nastaviti rad i profesionalno i pravovremeno izvještavati građane, a da time ne ugroze svoje ili tuđe zdravlje.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest