Prevent Group donirala 400 zaštitnih maski za medije u BiH

Sarajevo, 24. marta – Koncern Prevent Group donirao je 400 zaštitnih maski za novinare, snimatelje, fotoreportere i ostale medijske djelatnike u Bosni i Hercegovini koji svakodnevno izvještavaju o pandemiji COVID-19.

Udruženje BH novinari će danas i sutra podijeliti i distribuirati ove maske određenom broju medijskih kuća u nekoliko bh. gradova, a u toku su pregovori sa nevladinim organizacijama i firmama koje bi u narednim danima trebale osigurati još 600 zaštitnih maski za uposlenike medija.

Anketa koju je sprovelo Udruženje BH novinari pokazala je da veliki broj medijskih kuća ne raspolaže zaštitnim maskama, rukavicama, niti sredstvima za dezinfekciju, uprkos tome što su njihove ekipe svakodnevno na terenu, kao i u studiju i redakcijama, i prate sva aktuelna dešavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Zbog toga još jednom udruga BH novinari apelira na vlade, krizne štabove i ministarstva zdravlja širom BiH da pokušaju pomoći medijima u osiguranju minimalnih količina medicinskih paketa (maska, rukavice i sredstvo za dezinfekciju) za novinare i medijske djelatnike u lokalnim zajednicama.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest