BH novinari: Javni protest Fadilu Novaliću, premijeru FBiH

Sarajevo, 24. marta – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i članovima njegovog kabineta, zbog neprimjerenog napada na novinare, urednike i snimatelje Kantonalne TV Sarajevo i direktoricu Dušku Jurišić.

Federalni premijer Novalić je u ponedjeljak verbalno napao TVSA što je, u okviru emitiranja integralnog snimka press konferencije, objavila kako premijer nespretno pokušava staviti zaštitnu masku. Kasnije je većina medija prenijela taj video klip,  dovodeći u pitanje ozbiljnost i odgovornost gospodina Novalića, uključujući  izbjegavanje nošenja maske na javnim skupovima kao dijela obavezne opreme u sprečavanju širenja koronavirusa. 

Za nas u UO BH novinara je potpuno neprihvatljivo da premijer Novalić i njegovi saradnici optužuju TVSA radi objave video zapisa sa događaja koji je pratila cijela bh. javnost, te da dovode u pitanje etičnost i profesionalnost kantonalnog javnog servisa. Verbalni napad na ovaj medij je direktno kršenje prava na slobodu izražavanja i pokušaj cenzure, kako bi se od javnosti sakrilo neprofesionalno postupanje samog premijera i njegovih savjetnika koji su se, uprkos naredbama, pred grupom novinara, snimatelja i fotoreportera pojavili bez zaštitnih sredstava, propisanih u ovakvim okolnostima.   

UO BH novinara podsjeća premijera Fadila Novalića i njegove savjetnike kako u vrijeme pandemije koronavirusa nisu suspendovane medijske slobode. Naprotiv, vanredne okolnosti nikako ne smiju biti izgovor za zavođenje cenzure i kontrole nad medijima, a na štetu građana i njihovog prava na slobodu informisanja. Uz sve edukativne i informativne sadržaje, građani imaju pravo na informacije o tome na koji način postupaju javni zvaničnici i koliko odgovorno obnašaju svoje dužnosti u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.   

S tim u vezi, UO BH novinara zahtjeva od federalnog premijera Novalića javno izvinjenje uposlenicima TVSA i poštivanje napora koje ovaj i svi drugi mediji u BiH čine kako bi tačno, pošteno i blagovremeno obavještavali građane o mjerama zvaničnika i državnih institucija u vanrednim okolnostima.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest