Predsjednik EFJ-a: “Mjere protiv Covida-19 ne smiju se koristiti kao izgovor za cenzuru”

Predsjednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjerregård objavio je na stranici EFJ poruku u kojoj ističe kako je nedopustivo ograničavati novinarima slobodan pristup informacijama dok traje pandemija Covid-19.

Poruku predsjednika EFJ-a prenosimo u cijelosti:

“Svi smo pogođeni pandemijom coronavirusa i svi se moramo suočiti s ovom krizom.

U ovom vrlo zahtjevnom trenutku, novinarstvo ima važnu ulogu u informiranju javnosti. Mnogo je profesionalnih savjeta kako spriječiti širenja dezinformacija. Zabrinuti građani trebaju pouzdane vijesti.

COVID-19 razvija se na globalnom nivou, ali su u porastu i dezinformacije  i nacionalistička, čak i rasistička retorika. Zato je neovisno novinarstvo važno za našu demokratiju. Ne možemo prihvatiti nijednu mjeru kojom se pokušavaju ograničiti slobodni mediji jer bi to naškodilo demokratiji općenito i građanima koji pate od COVID-19.

EFJ saznaje da je brojnim novinarima ograničen pristup informacijama.  Podsjećamo da svi novinari moraju zadržati slobodu kretanja, imati pristup konferencijama za medije širom Evrope i svim informacijama koje dolaze od vlasti, uključujući naučne podatke i preporuke koje su dovele do odluka političkih lidera.

Zbog mjera koje su uvedene  vlasti moraju koristiti veće prostorije za press konferencije ili pronaći druga (digitalna) rješenja. Zabrinuti smo jer je ova kriza već dovela do toga da neke vlade ograniče slobodu izražavanja i ušutkavanje kritičkih glasova.

Novinari moraju dobiti medicinsku zaštitu. Istovremeno s povećanim ekonomskim poteškoćama, otkazanim sportskim i kulturnim događajima, mnogi, posebno slobodni novinari, nemaju radne zadatke, a samim tim i prihod. Pozivamo vlade da zajedno s organizacijama poslodavaca i sindikatima poduzmu mjere i osiguraju prihod svim radnicima, zaposlenima i slobodnim radnicima. U ovom trenutku socijalni dijalog mora postati relevantan.

Mediji i novinari imaju veliku odgovornost, a svi – pa i oni koji su na vlasti – moraju razumjeti da je u javnom interesu da novinari postavljaju kritička pitanja i istražuju kako i na osnovu čega političari donose svoje odluke. EFJ će pažljivo pratiti mjere koje se poduzimaju i izvijestit će o svemu što krši slobodu medija. Integritet i pristojnost očekuju se od vlasti u ovo vrijeme bez presedana.”

Mogens Blicher Bjerregård

Predsjednik EFJ-a

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest