EFJ upozorava: Prisiljavati novinare da dolaze u redakcije u vrijeme pandemije je neodgovorno i nepotrebno!

17. marta 2020. – Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je mjere koje se poduzimaju kako bi se osigurala sigurnost novinara za vrijeme pandemije COVID-19, ali istovremeno i osudila stav nekih poslodavaca koji forsiraju svoje novinare da rade iz redakcije.

-U trenutnoj situaciji, zdravlje i sigurnost novinara su naš prvi prioritet. Pozivamo sve medijske poslodavce da primjenjuju principe prevencije, provodeći sve odgovarajuće mjere zaštite zdravlja novinara na radnom mjestu – navode iz EFJ.

Ipak, pojedini poslodavci odbijaju da dozvole novinarima da rade „na daljinu“, odnosno koristeći resurse koje pruža internet. EFJ oštro osuđuje ovaj, kako su kazali, „neodgovorni stav“.

„Neprihvatljivo je da neki poslodavci odbijaju da dozvole novinarima da rade putem interneta. Današnji alati za telematiku omogućavaju savršeno izvršavanje novinarskih zadataka na daljinu“, rekao je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez. „Prisiljavanje novinara da se svakodnevno okupljaju u redakciji povećava rizik od zaraze za čitavu populaciju. Ovo je potpuno neodgovorno!”

Evropska federacija novinara se pridružuje Evropskoj konfederaciji sindikata (ETUC) kako bi pozvali Evropsku komisiju i države članice EU da poduzmu hitne mjere kako bi se pružila ​​finansijska podrška zaposlenicima koji su u karanteni, suspendovani s posla ili su proglašeni tehnološkim viškom zbog COVID-19. Posebna pažnja mora se posvetiti nestandardnim radnicima (uključujući freelance novinare), koji često nemaju jednaka prava i zaštitu kao i ostali radnici.

Iz EFJ pozvali su i zemlje koje nisu članice EU da provedu slične mjere.

(Izvor: Europeanjournalists.org)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest