Apel BH novinara: Odgoditi konferencije i javne skupove za novinare koji nisu povezani sa  pandemijom koronavirusa

13. marta 2020. – Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima apeliraju na sve javne institucije, organe, političke partije i organizacije civilnog društva da do daljnjeg odgode sve press konferencije ili druge javne skupove sa novinarima koji nisu povezani sa izvještavanjem o koronavirusu i mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju njegovog širenja u Bosni i Hercegovini. 

S obzirom da su na teritoriji BiH na snazi posebne mjere zaštite od širenja koronavirusa, u pojedinim gradovima čak i vanredne mjere (kao u Banjoj Luci), smatramo da je u takvoj situaciji potrebno smanjiti rizik za novinare, snimatelje, fotoreportere i druge medijske radnike. Zbog toga pozivamo nadležne da potpuno odgode ili svedu na minimum  skupove sa većim brojem novinara, odnosno da organiziraju video konferencije, obraćanje medijima putem Skype ili drugih komunikacijskih kanala koje nudi doba interneta.

Upravni odbor BH novinara još jednom naglašava kako su konferencije za novinare u vezi sa epidemiološkom situacijom važne za cjelokupnu javnost u BiH, ali svi drugi susreti sa novinarima i medijskim radnicima se trebaju reducirati ili potpuno odgoditi s obzirom na potrebu očuvanja zdravlja svih medijskih radnika, kako bi i dalje mogli pratiti situaciju u vezi sa koronavirusom i nastaviti raditi u interesu građana.

Također, pozivamo vlasnike komercijalnih medija i menadžere u javnim medijskim  servisima i lokalnim RTV stanicama da, osim praćenja preporuka nadležnih, poduzmu dodatne preventivne mjere zaštite unutar medijskih kuća, kroz stvaranje higijenski i zdravstveno sigurnog radnog okruženja za sve medijske uposlenike.

 Upravni odbor BH novinara 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest