Posebna izvjestiteljica UN-a predstavlja izvještaj o nasilju nad novinarkama

Sarajevo, 06.03.2020. – Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović najavila je da će pitanje nasilja nad novinarkama biti tema njezinog sljedećeg tematskog izvještaja koji će u junu 2020. godine biti predstavljen Vijeću Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Namjera tog izvještaja je u postojeće standarde ljudskih prava ugraditi cjelovitiji pristup sa specifičnim izazovima s kojima se suočavaju novinarke, kao i njihovim uzrocima, te pružiti preporuke kako riješiti ta pitanja.

Izvještajem se žele pozvati države da uspostave odgovarajući okvir za ljudska prava, uključujući razvijanje strategija za osiguranje zaštite novinarki.

Tokom posljednjeg desetljeća, rodno uvjetovano nasilje nad novinarkama sve više postaje dio rada novinarki i medijskih radnica, koje su izložene zastrašivanju, prijetnjama i seksualnom uznemiravanju u redakcijama, ali i na terenu. Također, izložene su i prijetnjama zbog priča koje tretiraju.

Dok je digitalno doba stvorilo nove mogućnosti za novinarke, istovremeno je stvorena platforma za nove oblike internetskog nasilja, uključujući cyberstalking, klevetu i „trolling“, kao i nekonsenzualnu distribuciju intimnog sadržaja.

Vijeće za ljudska prava UN-a (HRC) u septembru 2016. godine jednoglasno je usvojilo Rezoluciju 33/2 o sigurnosti novinara. Uslijedilo je usvajanje Rezolucije 72/175 Generalne skupštine UN-a o sigurnosti novinara i pitanju nekažnjavanja.

Iako je UN kroz različite mehanizme istaknuo prava novinara, fokus ipak nije stavljen na specifične prijetnje s kojima se suočavaju novinarke.

(Analiziraj.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest