UO BHN: Osuda političkih prijetnji Milorada Dodika portalu Klix.ba

Sarajevo, 27.02.2020.- Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuje  uvredljive izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o portalu Klix iz Sarajeva. Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske u srijedu u Banjaluci, gospodin Dodik je Klix nazvao „neprijateljskim medijem“ za Republiku Srpsku, čime je zloupotrijebio skupštinsku govornicu za obračun sa ovim medijem i njegovim novinarima.   

UO BH novinara smatra nedopustivim uplitanje Milorada Dodika u rad novinara Klixa, uključujući i širenje neistina i neprijmjerenih  kvalifikacija o ovom, ali i svim drugim medijima koji kritički izvještavaju o radu institucija ili pojedinaca iz RS. Takvi mediji i novinari su konstantno meta političkih napada, prijetnji, klevetničkih i primitivnih kvalifikacija Milorada Dodika i drugih zvaničnika RS, proglašavaju ih “neprijateljima RS”, a ne prezaju ni od slanja policije u medijske redakcije. Podsjećamo, u decembru 2014. u redakciju Klixa u Sarajevu upala je policija Republike Srpske, pomognuta policajcina Kantona Sarajevo, samo zbog toga što je Klix objavio audio snimak nezakonite “kupovine” poslanika i njihovih glasova u tadašnjem sazivu NS RS.

UO BH novinara rezolutno zahtijeva od Milorada Dodika da prestane sa nasiljem nad medijima, te da svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi sa demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama, koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu.

U posljednjih nekoliko godina, Linija za pomoć novinarima je zabilježila najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH, sa posebnim fokusom na BNTV, FTV, BHRT, Oslobodjenje, novinsku agenciju Beta, itd. Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske Federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštiti slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, a posebno u entitetu Republika Srpska.    

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest