BH novinari najoštrije osuđuju prijetnje Duška Perovića redakciji portala Capital

Sarajevo, 21.02.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne prijetnje Duška Perovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, upućene redakciji portala Capital iz Banja Luke i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po sigurnost i profesionalni integritet članova redakcije Capitala, Duško Perović je uputio putem telefona, vrlo brzo nakon što je ovaj portal danas objavio tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Comsar Energy“, vlasniku koncesije za izgradnju termoelektrane  „Ugljevik 3“ u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Perović je također zaprijetio da će on sam „zatvoriti“ portal Capital, ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije „Comsar Energy“, te naglasio kako će ovaj portal brzo „završiti sa radom“, a  urednik Vukelić  „neka se seli na Mars“ !?        

Upravni odbor BH novinara smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i poduzeti adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi. Istovremeno, UO BH novinara zahtijeva od Vlade RS i premijera Radovana Viškovića da javno osude primitivno i bahato ponašanje njihovog službenika, te poduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje Capitalu predstavljaju ozbiljno krivično djelo.  

O prijetnjama redakciji Capitala, Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, uključujući i Ambasadu Rusije u BiH, budući da su ove prijetnje upućene sa teritorije Ruske Federacije.     

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest