BH novinari: Javni protest Miloradu Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića

Sarajevo, 15.02.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD–a, zbog verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije. Napad se desio u petak na press konferenciji u Banja Luci, kada je Kovačević pitao Milorada Dodika o „ozbiljnosti“ najave blokade institucija BiH i da li će ostati „dosljedan“ u svojim namjerama.

Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao „izdajnicima“, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritiske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i bezbjedan rad.

Posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD–a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni.

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nosiocu najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS.

Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštovanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti.

Istovremeno, UO BH novinara poziva međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i bezbjednosti novinara u ovoj državi, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest