UO BH novinara: Osuđujemo političke pritiske i klevetničke izjave gradonačelnika Zenice Kasumovića

Sarajevo, 12.02.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari osuđuje političke pritiske i klevetničke izjave gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, usmjerene protiv novinara – dopisnika javnih servisa BHRT i FTV iz Informativno – tehničkog Centra u Zenici.

Gostujući u emisiji „Dan uživo“ N1 televizije, gradonačenik Kasumović je rekao kako su dopisnici iz Zenice „visoki funcioneri“ u političkim strankama, a posebno žestoko se obrušio na novinara Haruna Bošnjaka, opisujući ga kao „visokopozicioniranog člana SDA“. Bez ikakvih dokaza, gradonačelnik Kasumović je optužio novinare javnih servisa da drže u „informativnoj blokadi građane Zenice“ te da o ovom gradu i lokalnim vlastima izvještavaju „samo na negativan način“.  

UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim iznošenje neistina o novinarima BHRT i FTV, kao i stalne pokušaje ograničavanja njihovog prava na slobodu izražavanja, uključujući i brutalne pokušaje profesionalne diskvalifikacije Haruna Bošnjaka i drugih novinara i novinarki iz Zenice koji kritički izvještavaju o postupcima gradske vlasti, sa gradonačelnikom Kasumovićem na čelu. Politički pritsci na zeničke medije, miješanje u uredničku politiku, pravljenje liste “podobnih” i “nepodobnih” novinara, smjene u lokalnom javnom servisu, uskraćivanje prava na pristup informacijama i javnim događajima…, samo su dio neprimjerenih i nedemokratskih metoda gušenja slobode medija u ovom gradu, koji traju nesmanjenom žestinom i u kontinuitetu od 2016.  

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od gradonačelnika Fuada Kasumovića javno izvinjenje novinaru Harunu Bošnjaku i dopisnicima FTV i BHRT, te hitno povlačenje neistina i uvreda izrečenih u programu N1 televizije.

Istovremeno, UO BH novinara skreće pažnju N1 i dugim medijima u BiH kako jednostrane, klevetničke izjave i ciljano rušenje profesionalnog integriteta novinara od strane političara, nikako ne mogu biti dio poželjne političke debate u medijima. U takvim situacijama, obaveza je medija da omoguće “drugoj strani” demantiranje klevetničkih tvrdnji ili reagiranje na nedopustive političke mapulacije ugledom pojedinih kolega novinara, navodi se u saopćenju UO BH novinara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest