Turska otkazala novinarske akreditacije za stotine novinara

Tursko tijelo za medije poništilo je press akreditacije stotinama novinara bez navođenja razloga takve odluke, te su međunarodna i turska novinarska strukovna udruženja pozvale vlasti da povuku odluku i odmah izdaju nove akreditacije.

Odluka se odnosi na stotine novinara koji su obaviješteni da je Generalna uprava za medije i informiranje u Uredu premijera otkazala njihove press akreditacije. To znači da bez akreditacija medijski djelatnici više ne mogu raditi svoj posao.

Većina novinara kojima su opozvane akreditacije radili su za nezavisne medije i one koji su kritizirali vlasti kao što je dnevni list Evrensel. Zamjenik direktora tog lista, koji je ujedno i predsjednik Saveza novinara turske (TGS), Gökhan Durmuş, jedan je od tih novinara.

Kako je saopćila Međunarodna i evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) neki novinari pokušali su kontaktirati Vijeće za štampu kako bi došli do objašnjenja, ali u tome nisu uspjeli. Press akreditacije omogućavaju novinarima izvještavanje o javnim događajima i pristup institucijama.

Turski novinski sindikati kritizirali su takav odnos tijela kojim upravlja vlada i u kojem nema predstavnika medijskih profesionalaca.

Kritizirana je činjenica da novinarske akreditacije može odobriti samo odbor koji nije nepristran te je naglašeno da postoji potreba za uspostavljanjem odbora u kojem će biti novinarske organizacije – bez predstavnika države.

TGS je također osudio odluku tvrdeći da će to negativno utjecati na pravo građana na pristup informacijama i na mogućnost novinara da slobodno rade svoj posao.

Represivan odnos turskih vlasti prema medijima uslijedio je nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u julu 2016. godine, kada su vlasti uhapsile desetine novinara i zatvorile stotine medijskih kuća.

IFJ i EFJ su izrazili solidarnost s turskim novinarskim udruženjima i svim turskim novinarima koji se svakodnevno suočavaju s represijom države te su pozvali na formiranje nezavisnog odbora za štampu koji bi bio odgovoran za izdavanje pres akreditacija bez pristrasnosti.

(Izvor: Međunarodna federacija novinara/Analiziraj.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest