Blizu 140 doktora nauka uputilo apel RTS-u da objektivno izvještava o svim pitanjima

Beograd, 20.01.2020. – Grupa od skoro 140 doktora nauka zatražila je od Radio-televizije Srbije (RTS) da istinito, objektivno i profesionalno izvještava o svim aktuelnim pitanjima i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi.

Navodeći da su svjesni činjenice da nema potrebe da objašnjavaju šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i da nemaju namjeru da se bave uređivačkom politikom, potpisnici zahtjeva su precizno naveli šta očekuju od RTS.

„Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera ‘Đilasovih miliona’ i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se prije svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji“, stoji u zahtjevu.

Potpisnici objašnjavaju da pod objektivnim pristupom u izvještavanju podrazumijevaju da se obezbijedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja, kao i to da se na uvid građanima daju detaljni prikazi dokumenata koji potkrepljuju njihove stavove.

„Kao konkretan dokaz toga da ste odlučili da transformišete RTS u istinski servis svih građana, očekujemo uvođenje nove emisije debatnog karaktera o temama koje najviše potresaju javnost i uz učešće relevantnih aktera, podrazumijevajući da će se ova emisija nadalje redovno nalaziti u okviru vašeg Prvog programa“, ističe se u zahtjevu.

Listu potpisnika zahtjeva upućenog RTS-u možete vidjeti OVDJE.

(Danas.rs)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest