Sjećanje na ubijenog reportera: Osnovano Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić”

Sarajevo, 19.01.2020. – Prva članska karta Udruženja novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” uručena je u Srebrenici Hajri Ćatić. Hajra Ćatić time je postala prvi i počasni član novoosnovanog strukovnog udruženja koje nosi ime po njenom sinu, novinaru i spisatelju iz tog grada. Članska karta uručena je ispred zgrade Pošte, odakle je izvještavao Nihad Nino Ćatić.

Predsjednik Udruženja “Nino Ćatić” Mirsad Sinanović kazao je da su očuvanje sjećanja na njegovo ime uz afirmiranje poruke iz njegovog rada i sudbine, da se istina treba govoriti i u najtežim okolnostima i do posljednjeg trenutka, neki od razloga za osnivanje Udruženja, te vrijednosti što će ih slijediti i pronositi tokom djelovanja.

– S obzirom da je Nihad Nino Ćatić tokom agresije izvještavao iz Srebrenice, da su njegovi izvještaji bili glas istine i upozorenja, ali poruke nisu pravovremeno i u potpunosti shvatane na adresama koje su mogle pomoći da se spriječi pad tog grada (a onda i genocid nad Bošnjacima) odabrali smo njegovo ime za naziv udruženja da bi i na simboličkoj ravni iskazali našu ideju vodilju – naglasio je Sinanović.

Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. godine i pada Srebrenice koji se desio sutradan, Nihad Nino Ćatić je krenuo put slobodne teritorije pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali je se nije uspio domoći. Majka Hajra još traga za njegovim posmrtnim ostacima.

– Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Sretna sam. Bilo mi je drago kad sam saznala da će Udruženje nositi njegovo ime. Pogotovo je značajno što se to dešava u godini kad se obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici – rekla je Hajra Ćatić nakon preuzimanja članske karte.

Iz Udruženja su poručili da su im u fokusu djelovanja mediji, javnost i njihovi elementi, a zalagat će se za jačanje radničkih, profesionalnih i ljudskih prava novinara i ostalih medijskih radnika, ali i prava javnosti na objektivnost, pouzdanost, istinoljubivost i pravednost svih koji kreiraju i plasiraju medijske sadržaje u Bosni i Hercegovini. Pozvali su da im se, u skladu s idejama i ciljevima Udruženja, priključe ili obrate svi novinari i ostali medijski radnici čija su prava narušena, ali i oni koji su ugroženi neprofesionalnim djelovanjem medija.

(Fena)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest