Turska i grupe za ljudska prava osudile presudu u slučaju Khashoggija

Turska i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su saudijsku sudsku presudu u slučaju ubistva novinara Jamala Khashoggija, rekavši da ona nije dovela do pravde. 

Petero ljudi je osuđeno na smrt u ponedjeljak zbog brutalnog ubistva pisca koje je izvršio tim saudijskih agenata u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu prošlog oktobra. Dva visoka savjetnika princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana su oslobođena. 

Saudijski državni tužitelj je rekao da je 31 osoba istražena u vezi sa ubistvom, a da je 11 njih optuženo. Tri osobe su dobile zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine a ostali su oslobođeni.  Još nisu objavljena imena osuđenih. 

“Istraga je pokazala da ubistvo nije bilo smišljeno… Odluka je donijeta u momentu”, rekao je zamjenik saudijskog tužitelja Shalaan al-Shalaan. 

Khashoggi je bio američki državljanin i kritičar saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. On je ubijen 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo još nije pronađeno.

Tuske obavještajne agencije zaključile su da je on ubijen, a CIA je objavila izvještaj u kojem se navodi da iza ubistva vjerovatno stoji saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

‘Skandalozna presuda’

Ahmed Benchemsi, glasnogovornik Human Rights Watcha, rekao je za Al Jazeeru da je suđenje bilo “sve osim zadovoljavajućeg”. 

Slučaj je vođen u “tajnosti od početka i još je… Ne znamo identitete navodnih počinioca, ne znamo koje su tačno optužbe podignute protiv koga”. 

“Saudijski tužitelji nisu pokušali da istraže više nivoe ovog zločina, i ko je naredio ubistvo, uključujući princa Mohammeda bin Salmana”, dodao je. 

Turska je opisala presudu kao “skandaloznu” i rekla da su oni koji su odgovorni za ubistvo dobili imunitet. 

“Oni koji su doveli odred smrti u Istanbul privatnim avionom… i pokušali da sakriju ovo ubistvo su dobili imunitet”, rekao je savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Fahrettin Altun. 

‘Ni pravda ni istina’

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je odluka “daleko od očekivanja obje zemlje i međunarodne zajednice”. 

Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica UN-a za vanpravna ubistvima, koja je ranije direktno povezala princa Bin Salmana sa ubistvom, rekla je da je presuda “sve osim pravde”. 

“Prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, ubistvo Khashoggija je vansudsko pogubljenje za koje je odgovorna država Saudijska Arabija”, napisala je na Twitteru. 

Reporteri bez granica saopćili su da se presuda “može protumačiti kao sredstvo da se trajno ušute osumnjičeni.”

Dodali su da nije jasno zašto su neke osobe osuđene a druge oslobođene. 

Amnesty International kritikovao je presudu rekavši da ona ne donosi ni pravdu ni istinu za Jamala Khashoggija i njegovu porodicu, dodavši da ona nije uključila umiješanost saudijske vlasti u ubistvo. 

‘Važan korak’

Zaručnica Khashoggija Hatice Cengiz je rekla da nije zadovoljna presudom te da saudijsko objašnjenje nije prihvatljivo.

S druge strane, njegov sin Salah je objavio da je njegova porodica dobila pravdu te da je sigurna u saudijsko pravosuđe. 

Velika Britanija je osudila korišenje smrtne kazne generalno i saopćila da porodica Khashoggija zaslužuje pravdu. 

Zvaničnik američkog State Departmenta rekao je novinarima da je presuda “važan korak”.

“Današnja presuda je važan korak u utvrđivanju odgovornosti za užasan zločin. SAD ohrabruje Saudijsku Arabiju da provodi fer i transparentna suđenja”, naveo je. 

(Al Jazeera i agencije)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest