Morinière: U godini koja je na izmaku širom svijeta ubijeno 49 novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ), najstarija i najveća udruga novinara na svijetu, zabilježila je u godini koja je na izmaku 49 ubistava novinara širom svijeta.

Kako je u razgovoru za Fenu kazala šefica Ureda za kampanje i komunikacije IFJ-a Pamela Morinière, to je značajan pad u odnosu na prethodnu godinu, ali to također znači da se novinari ustručavaju da pokrivaju određene regione na svijetu, a to nije dobar znak za slobodu medija.

Problem sigurnosti je naročito akutan.

– Jedan od naših izazova je poboljšati sigunost novinara širom svijeta. Zbog toga lobiramo za konvenciju Ujedinjenih naroda o sigurnosti novinara – kazala je Morinière.

Još jedan izazov je implementacija etičkih normi, zbog čega je ove godine usvojena Svjetska povelja o etici.

– Naglasili smo potrebu zaštite novinarskih izvora, prikupljanja informacija na pošten način, ali također i insistirali na važnosti da se bude pažljiv sa onim što nejavne ličnosti objavljuju na društvenim medijima, te potrebu priznanja jurisdikcije samoregulatornih tijela. Konačno, zabrinuti smo zbog državnog miješanja u rad medija te porast “robotskog” novinarstva, kao i onih vijesti koje imaju dehumanizirajuće informacije i negativan uticaj na zapošljavanje, ali također na kvalitet i etičnost informacija – navela je Morinière.

Upitana kako se političke promjene u Evropi, prije svega rast populizma, odražavaju na slobodu medija na starom kontinentu, kazala je da u IFJ-u sa velikom zabrinutošću gledaju pogoršanje slobode štampe u zemljama kao što su Mađarska ili Poljska. Također, u IFJ-u situaciju u Turskoj smatraju veoma problematičnom jer se novinari konstantno zatvaraju, zastrašuju, a medijske slobode guše.

– Doprinosimo Platformi Vijeća Evrope za sigurnost novinara, gdje osuđujemo napade na medije u Evropi. Ako pogledate, vidjet ćete da je lista napada “veoma impresivna” – rekla je Morinière, dodajući kako je ova platforma veoma dobar način za borbu protiv nekažnjivosti, jer poziva vlasti na odgovornost.

Govoreći na kraju o situaciji u BiH, rekla je da je viđeno pogoršanje slobode medija, uključujući napade na novinare, čak i od građana, te kršenje novinarskih prava.

– Koncentracija medija je također problem. Zabrinuti smo zbog političkih pritisaka na medijske profesionalce – kazala je u intervjuu za Fenu šefica Ureda za kampanje i komunikacije IFJ-a Pamela Morinière.

Izvor: Dnevni list

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest