Konkurs za nagradu novinarima koji izvještavaju o religiji

Međunarodno udruženje novinara koje promovira izvještavanje u oblasti religije (IARJ) zajedno sa talijanskim institutom Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII – FSCIRE (http://www.fscire.it/index.php/en/), a u okviru Evropske akademije religije (https://www.europeanacademyofreligion.org/euare2020), ustanovilo je nagradu za novinare sa područja Evrope i Mediterana, pod nazivom Piazza Grande Religion Journalism.

Cilj ove nagrade je potaknuti novinarsko izvještavanje o religiji na terenu kroz rad sa širokim rasponom izvora, prikazom mira i sukoba, dijaloga i međureligijskih pitanja te najrazličitijih sjecišta religije s politikom, javnim životom, kulturom i umjetnošću, društvom i historijom na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou.
 
Novčani iznos nagrade je 2.500 eura. Rok za podnošenje prijava je 28. februar 2020. godine, a prijavljeni radovi moraju biti objavljeni u medijima u periodu između 1. januara 2019. i 31. decembra 2019. godine.

Kako se navodi u propozicijama konkursa, nije potrebno da kandidati budu redovni izvještači o religijskim temama, sve dok podnesena priča ima relevantnu religijsku komponentu. Pored originalnog teksta, podnesak mora sadržavati i prijevod na engleski ili francuski jezik.

Više o samoj nagradi i propozicijama konkursa možete pročitati OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest