BH novinari: Rukovodstvo FK Sarajevo i  njegovi navijači moraju osigurati slobodan i siguran rad medijskim ekipama

Sarajevo, 8.12.2019 – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  upućuje javni protest rukovodstvu Fudbalskog kluba Sarajevo i njegovim navijačkim grupama zbog posljednjeg napada na snimatelje televizija Nova BH i Hayat, koji su se desili tokom   protesta u Sarajevu i iskazivanja nezadovoljstva navijača nedavnom smjenom trenera Husrefa Musemića.

Snimatelja Nove BH Sedina Lepića je napao jedan od navijača FK Sarajevo i nanio mu lakše povrede glave, dok je Faruku Avdoviću, snimatelju Hayat TV, grupa najvijača oštetila opremu za snimanje.

Upravni odbor BH novinara oštro osuđuje napade na medijske ekipe i onemogućavanje snimatelja da slobodno i sigurno obavljaju svoje profesionalne zadatke. Posebno zabrinjava činjenica da navijači FK Sarajevo ponavljaju napade na novinare i novinarske ekipe, a da pri tome nema adekvatnih reakcija samog kluba i rukovodstva njegovih navijačkih grupa.

UO BH novinara poziva MUP Kantona Sarajevo na hitnu istragu ovih napada i poduzimanje zakonskih mjera za sankcioniranje napadača, a od rukovodstva FK Sarajevo i njegovih navijača zahtijeva poduzimanje adekvantnih mjera za zaustavljanje nasilja nad medijskim profesionalcima. Ukoliko ovo nasilje ne prestane, BH novinari će pozvati medije na bojkot sportskih događaja čiji su organizatori i sudionici FK Sarajevo ili njegovi  navijači.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest