Saudijska Arabija preuzela presjedanje G20, a hapšenja novinara se nastavljaju

Saudijska Arabija službeno je preuzela predsjedavanje procesom G20, a u pitanju je država koja nastavlja špijunirati i progoniti novinare i blogere, kao što je pokazao i val hapšenja prošlog mjeseca, upozoravaju Reporteri bez granica (RSF)

Val hapšenja koji se dogodio od 16. do 21. novembra pokazao je da saudijski režim nije uspio naučiti lekcije nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija prije nešto više od godinu dana, te i dalje krši prava novinara.

Vlasti su oslobodile svih devet osoba uhapšenih prošlog mjeseca među kojima je sedam novinara i pisaca, ali novinari su i dalje izloženi ispitivanjima i oslobođeni su tek nakon što su potpisali zavjete “da se ne miješaju u stvari s kojima oni nemaju nikakve veze”. Drugim riječima, bili su prisiljeni odreći se osnovnog prava na slobodu izražavanja.

“Predsjedavanje Saudijske Arabije procesom G20 ne smije odvratiti pažnju od činjenice da ta zemlja još uvijek drži najmanje 32 novinara”, kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Najavio je da se neće dopustiti da međunarodni diplomatski aparat prikrije stvarnost represivnih metoda tog režima.

“Okrutna je ironija da je isti broj privedenih novinara kao i broj zemalja (32) koje tvrde da imaju učesnike u medijskom forumu koji se trenutno održava u Saudijskoj Arabiji”, dodao je Deloire.

Saudijska Arabija bila je domaćin prvog “Saudijskog medijskog foruma”, gdje se razgovaralo o trenutnoj ulozi medija i izazovima s kojima će se suočavati u budućnosti. Taj forum mogao je biti povod za konkretni napredak u oblasti slobode medija, ali taprilika je propuštena.

Budući da se nalazi na 172. mjestu od 180 zemalja u indeksu Svjetske slobode medija RSF-a za 2019. godinu, Saudijska Arabija sada je među tri vodeće zemlje koje imaju najveći broj novinara u zatvorima, zajedno s Kinom i Egiptom.

(Analiziraj.ba/Reporteri bez granica (RSF))

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest