Najava: Ekspertski sastanak u Trebinju o pravima novinara/ki u BiH

Sarajevo, 5.12.2019.- Udruženje BH novinara organizuje ekspertski sastanak pod nazivom „Mapiranje ljudskih prava u medijima sa fokusom na prava novinara“, koji će se održati u petak 6. decembra 2019. godine u hotelu Leotar u Trebinju sa početkom u 10 sati.

Učesnici će imati priliku da razgovaraju o mapiranju problema u primjeni profesionalnih standarda izvještavanja o ljudskim pravima, sa akcentom na kršenje ljudskih prava novinara. Također, na sastanku će biti adresirana i pitanja prijetnji, pritisaka, napada, mobinga kao i drugih oblika kršenja ljudskih prava sa kojima se suočavaju medijski radnici tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Na sastanku će se diskutovati i o ulozi i odgovornosti organizacija civilnog društva, medija i institucija u oblasti promocije i zaštite ljudskih prava novinara, u skladu sa standardima i politikama Evropske unije u oblasti ljudskih prava i demokratija.

Ekspertski sastanak je dio projekta “Mediji za ljudska prava“, koji implementita Udruženje/udruga BH novinari u saradnji sa Evropskom federacijom novinara i Centrom za edukaciju Pro Educa, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest