BH novinari se pridružili kampanji protiv nasilja nad novinarkama na internetu

Sarajevo, 28.11.2019 – Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kampanju sa ciljem ohrabrivanja medijskih organizacija i sindikata medija širom svijeta u borbi za iskorjenjivanje tzv. online trolovanja novinarki koje su žrtve nasilja na društvenim mrežama i web sajtovima.

Online trolovanje usmjereno je ka ženama iz svih političkih, religijskih i etničkih grupa. Spol i seksualnost su među glavnim uzrocima ovih napada, a novinarke su posljednjih godina njihova sve češća meta. Podrška kolega i vlasnika medija je često neadekvatna, a policija i pravosuđe prilično pasivni prema ovakvim slučajevima – to su ujedno razlozi zbog kojih je mali broj onih koje prijave napad.

Istraživanje koje je provela Međunarodna federacija novinara u toku 2018. godine pokazalo je da samo polovina žrtava online nasilja (53%) prijavi napad menadžmentu medija, sindikatu ili policiji, a da ništa nije urađeno u dvije trećine slučajeva.

Online trolovanje je zdravstveno i sigurnosno pitanje i medijska industrija mora tako da ga posmatra. Vlasnici medija imaju obavezu da obezbijede sigurnost uposlenicima na radnom mjestu, kao i snažan mehanizam novinarkama za prijavu i zaštitu od online nasilja.  

Nasilje ne smije ostati nekažnjeno. Pridružite se kampanji i zapratite nas na Twitteru, Facebooku i Instagramu!

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest