Svi novinari u Zenici moraju imati pristup sjednicama Gradskog vijeća

Sarajevo/Zenica, 22.11.2019. –  Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od Kabineta gradonačelnika i Stručnih službi Gradskog vijeća Zenice da omoguće svim novinarima praćenje rada ovih javnih institucija na jednak i nediskriminatoran način. Protivno je demokratskoj praksi i pravu na slobodu izražavanja  informisanja, jednom broju  novinara i medija omogući a drugima zabrani ulazak na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, uz obrazloženje kako  “nisu dan ranije najavili svoj dolazak”.

U pismu poslanom Faudu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice i Azri Hajdarević, skeretarici Gradskog vijeća, se naglašava kako je nedopustiva praksa u demokratskim društvima da se novinarima zabranjuje prisustvo sjednicama i praćenje rasprave o pitanjima od javnog značaja, kako se desilo na jučerašnjoj sjednici na kojoj je bilo riječi o nacrtu budžeta Grada Zenice za iduću godinu i poslovanju javnih preduzeća koja se finansiraju  iz budžeta grada. 

Iz BH novinara i Linije za pomoć novinari su pozvali stručne službe Grada Zenice i Gradskog vijeća da svim novinarima osiguraju  nesmetan i dostojanstven rad, te omogućite svim medijima praćenje aktivnosti gradonačelnika tako i drugih institucija na jednak, pošten i profesionalan način.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest