Delegacija Tajvana posjetila Udruženje BH novinari

Sarajevo, 18.11.2019. – Čelnici Predstavničkog ureda Tajvana u Mađarskoj posjetili su danas Udruženje BH novinari, gdje su u razgovoru sa generalnom tajnicom Udruženja Borkom Rudić razmijenili informacije o izazovima sa kojima se susreću medijski profesionalci u zemljama Zapadnog Balkana, sa fokusom na rad novinara i medija u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom Borka Rudić upoznala je delegaciju iz Tajvana sa radom BH novinara, koji trenutno imaju 750 članova iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te predstavila najvažnije aktivnosti Udruženja među kojima su zaštita slobode govora i prava novinara, edukacija novinara kroz organiziranje različitih treninga, rad Linije za pomoć novinarima i pružanje besplatne pravne pomoći te lobiranje sa ciljem poboljšanja zakonodavnog okvira i zaštite uposlenika u medijima.

Kako je naglasila Rudić, nakon rata u BiH je postignut značajan napredak u oblasti medijske legislative, ali i dalje je prisutan zabrinjavajući politički uticaj na bh. medije, a posebno na javne servise.

Predstavnik predstavništva Tajvana u Mađarskoj Andrew Y. Chang kazao je kako se mediji u mnogim evropskim zemljama danas suočavaju sa ogromnim političkim pritiscima te da to nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini. On je naglasio i da je Tajvan u samom vrhu azijskih zemalja prema stepenu slobode medija.

Chang je najavio i kako će ponuditi stipendije za studente iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati na Tajvanu, te da im je cilj u narednom periodu uspostaviti intenzivniju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u oblastima obrazovanja, ekonomije, kulture i turizma.     

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest