Javni protest povodom uskraćivanja informacija i kršenja prava na slobodu izražavanja  i siguran rad slobodnog novinara Ajdina Kambera

Cijenjena gospodo,

Pišem vam u ime Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari sa namjerom da iskažemo javni protest protiv načina na koji ste postupali sa slobodnim novinarom Ajdinom Kamberom, dopisnikom Deutsche Wellea, koji je na potpuno legitiman način pokušao dobiti intervju sa premijerom USK i izvjestiti o postupanju kantonalnih organa vlasti prema  migrantima u tom dijelu Bosne i Hercegovine. 

Za nas je potpuno neprihvatljivo da ste angažirali “policajca u civilu” da legitmiše i nedopustivo uznemirava novinara, a na razini skandala i  nezakonitog postupanja  je vaša odluka da lično “izvedete” novinara iz zgrade Vlade USK, nakon što u tome nisu uspjeli policajac u civilu i portir. Sa druge strane, nema nikakvog opravdanja da ignorirate zahtjeve kolege Kambera za intervjuom i pružanjem odgovara na pitanja u vezi sa migrantskom krizom i postupcima lokalnih organa vlasti.

Imajući u vidu činjenicu da su policajci  – pripadnici MUP –a USK,   prethodno i više puta nepotrebno uznemiravali i legitimisali novinara Ajdina Kambera, ovaj posljednji incident u zgradi Vlade je  potvrda ciljanog i  višekratnog  onemogućavanja novinara da izvještava o migrantskoj krizi, te da o tom važnom humanitarnom problemu dobije informacije iz različitih izvora, uključujući i javne vlasti  i policiju u  USK –a.  Takva postupanja predstavljaju  nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodan i siguran rad novinara na području USK. 

Zbog toga od vas zahtijevamo da hitno omoguće kolegi Kamberu, ali i svim novinarima koji rade u USK ili povremeno dolaze na to područje,  izvještavanje o migrantima  na jednostavan i dostojanstven način, uključujući i jednak pristup informacijama i  odlukama/postupcima zvaničnih institucija i njihovih čelnih ljudi. Novinari imaju pravo na slobodu kretanje, nesmetano snimanje i izvještavanje o svemu što se događa na području USK -a, bez da budu posebno legitimisani od strane policije ili na bio koji drugi način spečavani u obavljanju novinarskih zadataka. Tražimo također i posebnu, javnu ispriku novinaru Ajdinu Kamberu.

Na kraju, želimo vas izvjestiti kako je UO BH novinara obavijestio nadležne međunarodne institucije i organizacije  o  jučerašnjem incidentu u zgradi Vlade USK kao i prethodnim postupanjima policije prema ovom novinaru.

S poštovanjem,

Borka Rudić, u ime Upravnog odbora BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest