Najava: Press konferencija povodom 2. novembra- Svjetskog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare

Sarajevo, 1.11.2019.- Udruženje BH novinari u saradnji sa partnerima iz regiona organizuje press konferenciju povodom 2. novembra – Svjetskog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, koja će se održati u hotelu Art (Vladislava Skarića 3) sa početkom u 12:00h, sa ciljem skretanja pažnje na porast nekažnjivosti napada i drugih krivičnih djela prema novinarima u državama Zapadnog Balkana.

U maju ove godine počela je funkcionirati Regionalna pravna pomoć novinarima u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori sa fokusom na pružanje besplatne pravne pomoći novinarima i medijima iz regiona Zapadnog Balkana i jačanje mreže advokata koja će se baviti odbranom novinara pred sudovima i stvaranjem uvjeta za efikasniju primjenu principa medijskog prava u zaštiti slobode izražavanja i slobode medija.

Na press konferenciji će govoriti Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Marijana Camović iz Sindikata medija Crne Gore, Ivan Breshovski iz Udruženja novinara Makedonije i Borka Rudić iz Udruženja BH novinari. Predstavnici novinarskih asocijacija i sindikata će zatražiti efikasnije procesuiranje napada na novinare, sprječavanje nekažnjivosti i mnogo efikasniju primjenu standarda Vijeća Evrope  u primjeni člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

BH novinari i partneri iz regiona pozivaju kolege novinare da medijski isprate press konferenciju i da se na taj način pridruže u borbi za odgovornije, profesionalnije i efikasnije postupanje u slučajevima napada, pritisaka, prijetnji smrću i drugim oblicima kršenja prava medijskih profesionalaca.

Napad na novinare je napad na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva!

Udruženje/Udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest