Federacije novinara: Google nije iznad zakona

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) i više od 850 fotografa, urednika i novinara potpisali su peticiju protiv odluke Googla da medijima ne plaća nadoknadu za objavljivanje njihovih vijesti.

– Google se obrušio na pres sektor, sutra će se obrušiti na muziku ili film. Smatramo da Google ne može biti iznad zakona, niti može zanemariti odluke Evropskog parlamenta. Ovdje se radi o zalogu demokratije – navedeno je u pismu koje su potpisali IFJ i EFJ koji predstavljaju 320.000 novinara u Evropi, odnosno 600.000 u svijetu.

Međunarodne organizacije navode da je 24. oktobar trebalo da bude „veliki dan“ u historiji Evrope i interneta, jer je u Francuskoj stupila na snagu Evropska direktiva o autorskim pravima, koja podrazumijeva da Google, Facebook i druge platforme plate medijima ukoliko na svojim stranicama objave njihove sadržaje.

– Proizvodnja kvalitetne informacije veoma je skupa – navode organizacije novinara, dodajući da je „neodrživa situacija“ u kojoj Google ostvaruje profit zahvaljujući sadržajima medija koje objavljuje, čime pres sektor stavlja „u duboku krizu“.

Evropski parlament izglasao je Direktivu o autorskim pravima prošlog proljeća, a francuski parlament ga je tokom ljeta gotovo jednoglasno prenio u francusko zakonodavstvo, ali ova direktiva, na koju se toliko čekalo, u opasnosti je da nestane i prije nego što počne da se primjenjuje.

Potpisnici peticije objašnjavaju da Google odbija svaku vrstu pregovora i „cinično“ medijima nudi dvije mogućnosti i to da potpišu da se odriču novčane naknade za objavljivanje njihovih vijesti, što, navode federacije novinara, predstavlja agoniju, „koja prazni redakcije u Evropi i svijetu“.

Ukoliko mediji ne potpišu takav dokument, Google nudi rješenje koje podrazumijeva da se, (kada korisnik, u potrazi za određenom informacijom, ukuca neki pojam u polju za pretragu), na stranici pojavi samo naslov teksta u vezi s tim ili jedan njegov dio, ali bez fotografija i bez članka.

– To je samoubistvo pres sektora, jer za korisnike Google predstavlja ulazna vrata na web site određenog medija – navode potpisnici peticije.

Stoga, ističu, Google pokušava natjerati medije da odustanu od borbe da im se plati objavljivanje njihovih sadržaja.

– U trenutku kada su internet i društvene mreže preplavljeni lažnim vijestima i kada je nezavisno novinarstvo u mnogim zemljama EU izloženo napadima, odustajanje od toga predstavljalo bi pravu katastrofu – naglašavaju federacije novinara.

Oni zato donosioce odluka u evropskim zemljama pozivaju da pooštre tekst Direktive o autorskim pravima, kako Google ne bi mogao da ga zanemari, i da primjene mjere u cilju borbe protiv „zloupotrebe dominantne pozicije“ koju ovaj gigant ima.

– Novinari, fotografi, snimatelji i umjetnici će voditi ovu bitku, jer je u opasnosti opstanak nezavisnih i pluralističkih medija, a na kraju, i opstanak vitalnosti demokratije – napisali su na kraju pisma predstavnici novinara i medijskih radnika iz cijelog svijeta.

Borba za donošenje Direktive o autorskim pravima trajala je dvije i po godine. Njeni zagovornici smatraju da giganti kao što je Google trebaju autorima platiti za sadržaj na kojem ostvaruju profit, dok protivnici naglašavaju da bi primjena takvih pravila nanijela štetu korisnicima, koji bi bili izloženi cenzuri globalnih pretraživača.

Vijeće Evropske unije usvojio je Direktivu o autorskim pravima 15. aprila, ubrzo nakon što je o njoj glasao Evropski parlament. Od tada zemlje članice EU imaju rok od 24 mjeseca da direktivu prenesu u svoja nacionalna zakonodavstva.

(IFJ i EFJ)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest