Skup podrške novnarima N1: Novinari koji profesionalno rade svoj posao izloženi uvredama i napadima

Novinari koji su se okupili jučer na skupu podrške novinarima televizije N1 ocijenili su da su novinari koji “profesionalno rade svoj posao” izloženi uvredama i napadima, kao i da očekuju još napada na one koji se usude da kritikuju vlast.

Novinarka Tamara Spaić kazala je da želi da zna ko su fantomi koji napadaju N1 i poručila tužilaštvu i policiji da se probude “iz dubokog sna i počnu da rade svoj posao i otkriju ko su odgovorni za napade na tu televiziju”.

Tokom skupa, tri osobe su prisutnima dijelile letke na kojim je pisalo “Srbija doviđenja, dobrodošli u Luksemburg” i na kojima je stajao logo televizije N1.

Oni su prisutnima dijelili i lažne pasoše na kojima je bio logo N1, kao i lažni pečati na kojima piše logo N1 Luksemburg.

Spaić je ocijenila da je natpis na letcima vid pritiska i zastrašivanja novinara N1, koji su inspirisani onim što govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kazao je da živimo u društvu u kome nema slobode medija i da se nada da će Evropska unija učiniti nešto.

On je dodao da ako Srbija želi u porodicu evropskih naroda, vlast mora da ostavi novinare na miru.

Bodrožić je podsjetio na slučaj javnog uzbunjivača A. O. iz Krušika koji je, kako je rekao, tokom boravka u pritvoru “gledao televiziju na kojoj je bilo dostupno pet kanala sa nacionalnom frekvencijom i nije znao da se iko interesuje za njegov slučaj”.

Bodrožić je ocijenio da većina Srbije živi kao da je u Centralnom zatvoru.

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev kazao je da “vlast davi N1 već neko vrijeme” i dodao da je to samo jedna “spoljna manifestacija”, kao i da su ti pritisci sve gori.

“Da nema N1 ne bismo znali šta se dešava u Srbiji”, kazao je Georgiev i dodao, pokazujući na zgradu Vlade Srbije, da se “ljudi iz ove lijepe zgrade se ne šale”.

On je dodao da bi volio da ovakvih skupova ne bude i dodao da građani moraju da vjeruju u ono što novinari rade.

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić tokom skupa je držao slike kidnapovanih novinara sa Kosova.

Skupu je prisustvovalo oko 100 ljudi, među kojima su bili i direktor programa N1 Jugoslav Ćosić, urednik Danasa Dragoljub Petrović, novinar nedjeljnika Vreme Stevan Ristić, profesor Rade Veljanovski, kao i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

(BETA)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest