Danas protest ispred Vlade Srbije zbog pritiska na novinare N1

Grupa za slobodu medija održat će danas u 18.00 sati protest ispred zgrade Vlade Srbije povodom toga što su dvije maskirane osobe – “fantomi”, ubacile 500 letaka u dvorište zgrade Televizije N1.

“Na lecima je ispisano ‘Republika Srbija, doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg’, što je sasvim jasna poruka da novinari koje režim ne uspjeva da kontroliše, nisu dobrodošli u Srbiji, da za njih nema mjesta ovdje i da bi ih trebalo protjerati, izbrisati, onemogućiti”, ocjenjeno je u saopštenju neformalne Grupe za slobodu medija.

“Znamo šta se dogodilo kad su se fantomi prvi put pojavili, prije tri i po godine u Savamali, pa nam je i ta poruka sasvim jasna: sravniti sa zemljom”, piše u tekstu.

Grupa za slobodu medija je osudila napade, pritiske i zastrašivanje novinara u Srbiji i uputila zahtjev nadležnim institucijama da otkrije ko vrši pritisak na N1, i ko su nalogodavci, ali policija zasad to nije uspjela.

“Zahtjevamo i da najviši državni zvaničnici prestanu da vrijeđaju i diskriminišu nezavisne medije i novinare i kreiraju atmosferu linča u kojoj nijedan nezavisni novinar nije siguran”, piše u saopštenju.

Grupa za slobodu medija podsjetila je to nije prvi incident u vezi sa televizijom N1 “koja se najdalje i najviše čuje kad izvještava o onome o čemu režimski mediji šute”.

Prema Bazi podataka NUNS-a o napadima na novinare, ove godine je do kraja septembra zabilježeno 89 incidenata.

“Ovi napadi događaju se kao logična posljedica organizovane hajke koju inspiriše vrh vlasti potpomognut tabloidima”, ocjenjeno je u saopštenju.

“Pozivamo sve novinare i građane da se solidarno okupimo u 18 sati, u srijedu 16. oktobra, ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 i pokažemo da nećemo dozvoliti da se novinarstvo i sloboda govora protjeruju iz Srbije. Novinari i građani Srbije moraju da ustanu protiv fantoma!”, piše na kraju saopštenja Grupe za slobodu medija, koju čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora.

(BETA)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest