Govor mržnje u javnom prostoru: Opasnost za pojedinca, društvo i demokratiju

Govor mržnje u javnom prostoru u posljednje vrijeme se sve intenzivnije shvata i razmatra kao jedna od ključnih opasnosti po demokratske vrijednosti, javnu debatu i savremeno društvo.

Uz već rasprostranjene forme govora mržnje u online prostoru, koje se u glavnom manifestuju u vidu komentara i postova na društvenim mrežama, jedan od novijih problema, posebno u manje demokratskim društvima, je i širenje govora mržnje usmjerenog prema novinarima, kako bi im se narušio ugled, te kako bi ih se zastrašivalo i sprječavalo u obavljanju njihovog posla.

Istovremeno, sve više se i neke forme neprikladnog, ali manje štetnog govora u javnom prostoru, predimenzionirano nazivaju govorom mržnje, što samo dodatno komplikuje i preventivno i reaktivno djelovanje države i društva.

O govoru mržnje kao specifičnom obliku pritiska na slobodu javne riječi, njegovim izvorima i posljedicama te mogućim rješenjima u borbi protiv ove pojave piše prof. dr. Lejla Turčilo, redovna profesorica na Odsjeku žurnalistike/komunikologije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Analiza je rađena u okviru projekta BH novinara i Njemačke ambasade u BiH.

Analizu na B/H/S jeziku možete pročitati OVDJE.

The analysis in English is available HERE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest