Raste zabrinutost evropskih novinara zbog sve većeg miješanja politike u rad javnih RTV servisa

Brisel, 6.10.2019.- Dvanaest novinara koji rade na javnim RTV servisima u Austriji, Bosni i Hercegovini, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Španiji, Srbiji i Velikoj Britaniji prisustvovalo je prvom sastanku Ekspertne grupe za radiodifuziju (BREG) gdje je izražena ozbiljna zabrinutost zbog sve većeg političkog uplitanja u rad javnih RTV servisa.

Na sastanku održanom u sjedištu Evropske federacije novinara (EFJ) u Briselu istaknut je zabrinjavajući trend političkog uplitanja u cijeloj Evropi, čak i u „tradicionalno demokratskim zemljama“ sjeverne i zapadne Evrope poput Danske i Austrije.

Posebna pažnja tokom rasprave posvećena je situaciji u Poljskoj gdje je javni RTV servis praktički pod političkom kontrolom države, a ne služi javnom interesu. Od 2015. godine više od 250 novinara ili je napustilo posao ili su dobili otkaz zbog kritičkog izvještavanja.

Svi predstavnici sindikata ocijenili su neprihvatljivim opravdanje tih pritisaka, braneći stanovište da je jak javni servis važan u svakoj zemlji.

S druge strane, novinari koji rade u balkanskim i istočnoevropskim zemljama, gdje su mediji i posebno javni servis pod stalnim prijetnjama, ne samo da su suočeni s snažnim političkim uplitanjem u njihov rad, i s maltretiranjem i nasiljem.

Okupljeni na sastanku razgovarali su i o novim izazovima s kojima se suočava PSM imajući u vidu da se smanjuje nivo povjerenja u njihov rad te je razgovarano o izazovima za privlačenje mlađe publike.

EFJ stoji u odbrani javnih usluga, te vrijednosti poput uređivačke nezavisnosti, kvalitetnih programa te demokratskih i odgovornih sistema uprave u emitiranju.

Kao i u ostalim oblastima i novinari se suočavaju s ozbiljnim problemima za svoju budućnost budući da se radne prakse mijenjaju, radni uvjeti novinara svakim danom postaju sve lošiji, a redakcije svakodnevno doživljavaju sve veći pritisak.

Na temelju toga, EFJ koordinira razgovore sa sindikatima, međunarodnim organizacijama i drugim grupama koje se bave medijima. Ekspertna grupa za radiodifuziju jedna je od pet različitih koje rade na poboljšanju radnih uvjeta novinara i širenju medijskih sloboda u Evropi.

Izvor: Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest