Novinari u Sarajevu izašli na proteste: Potrebno je mijenjati zakone i zaštititi struku

Sarajevo, 30.09.2019. – Novinari u Sarajevu traže izmjene zakona te da se napadi na novinare i medije tretiraju kao krivična djela, a sve se učestalije spominju i zahtjevi da novinari dobiju status službenih osoba.Povod za okupljanje novinara danas u 12 sati ispred sjedišta FK Sarajevo je napad i pritisak na novinare ispred redakcije portala Radio Sarajevo prije tri dana.

Generalni sekretar Društva novinara Fedžad Forto poručio je da je zastrašujuća činjenica da je 50 ozbiljnih napada na novinare zastarjelo.

Faruk Vele se obratio u ime portala Radio Sarajevo te kazao da su se danas novinari okupili da bi dali podršku svim kolegama koji su pretrpjeli određenu vrstu pritiska ili napada.

“Ovo je podrška za kolegicu Gordanu Katanu, Melihu Smajkić, Vladimira Kovačevića i za sve kolege koji su proteklih godina napadani. Veoma teško je biti novinar u BiH i svakog dana je sve teže raditi ovaj posao. Želimo da kažemo, državo, zaštiti nas, mi imamo pravo na rad i na slobodu”, poručio je.

Podršku novinarima u njihovoj borbi za slobodan rad danas su pružili političari Senad Šepić, predsjednik stranke Nezavisni blok, i Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u državnom parlamentu.

Nakon okupljanja ispred sjedišta FK Sarajevo grupa novinara se uputila pred zgradu Tužilaštva KS, a potom i pred državni parlament.

(Klix.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest