Izvještavanje medija o doniranju organa može spasiti mnoge živote

Sarajevo, 30.09.2019. – Novinari i mediji su ključni faktor u razvoju svijesti građana o doniranju i transplantaciji organa. Nephodna je aktivna saradnja nevladinih organizacija i institucija iz oblasti zdravstva sa medijima kako bi se na profesionalan, kritički i istraživački način izvještavalo o doniranju i transplantacijama organa i svim problemima koji prate ovaj segment zdravstvenog sistema u BiH, istaknuto je na sastanku predstavnika Udruženja BH novinari, Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva sa direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, doc.dr.sci. Vlatkom Martinović.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih FBiH Tomislav Žuljević predstavili su direktorici Martinović aktivnosti koje ova dva udruženja, zajedno sa Donorskom mrežom BiH, planiraju realizirati u narednim mjesecima sa ciljem promocije doniranja organa.

– Potreban je jedan intenzivniji istraživački i kritički pristup temi doniranja organa u BiH i sa tim ciljem planiramo organizirati radionice za novinare u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i napraviti konkurs na kojem ćemo dodijeliti nagrade za najbolje novinarske priče i priloge o ovoj temi. Planiramo, također, objaviti i preporuke za medije, odnosno smjernice za profesionalno izvještavanje o doniranju i transplantacijama – kazala je Borka Rudić.

Bez podrške medija ne može postojati ni razvijen sistem transplantacije organa u državi, naglasio je Tomislav Žuljević.

– Uglavnom je u medijima prisutna percepcija da je država kriva jer nema novca za transplantacije, što je pogrešna informacija. Također, senzacionalistički i netačni tekstovi o navodnoj trgovini organima i tome slično nanose nam ogromnu štetu. Nama iz Udruženja i Donorske mreže dešava se ponekad i da nam ne objave intervjue jer kažemo nešto što se nekome možda ne sviđa. Zbog svega toga, važno je da aktivnije sarađujemo sa novinarima i medijskom zajednicom – rekao je Žuljević.

Izvještavanje medija o doniranju organa može spasiti mnoge živote, a sa druge strane, može napraviti i problem pacijentima kojima je potrebna transplantacija, rekao je Zlatan Peršić, glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva. Kao pozitivan primjer zajedničkog angažmana Ministarstva i nevladinih organizacija Peršić je naveo nedavno realiziranu kampanju „Za život – pričaj, podrži, podijeli“, u okviru koje je građanima upućen javni poziv da snime kratki video o temi doniranja organa. Kampanja je bila bazirana na društvene mreže i imala je veliki uspjeh, naglasio je Peršić.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Vlatka Martinović rekla je da Fond solidarnosti svake godine izdvaja značajna sredstva za transplantaciju organa koja, nažalost, većinom ostanu neiskorištena.

– Više od 90 posto naših uposlenika potpisalo je donorske kartice, organizirali smo i predavanja o ovoj temi, a na narednoj sjednici Upravnog odbora pokušat ćemo usvojiti mjere kako bismo stimulirali koordinatore koji rade na transplantacijama – navela je dr. Martinović.

Ona je dodala da Zavod daje punu podršku spomenutim aktivnostima koje planiraju BH novinari, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih FBiH i Donorska mreža BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest